PCOB Driebergen

Van de voorzitter (uit de Nieuwsbrief van april 2019): 
Liefde is...
Als je zo’n tekst leest, heb je de neiging een aanvulling te maken.
Liefde is.. samen oud worden, of liefde is.. alles delen.
LOESJE is heel sterk in dit soort teksten. In de afgelopen weken is die tekst ‘liefde is..’ herhaaldelijk in onze gedachten geweest en uitgesproken.

Zo las ik een artikel over het boek van Willem Brouwer ‘Gooi mij niet weg’. Willem Brouwer verzorgt zijn vrouw Tineke, die aan de ziekte van Alzheimer lijdt. Dit aangrijpende ziekteproces en zijn ervaringen als mantelzorger beschrijft hij vanuit het oogpunt van de levenspartner.

De afgelopen week waren we op bezoek bij mijn zus in Berkel en Rodenrijs en vervolgens zijn we naar het verzorgingshuis in Rotterdam-Schiebroek gereden. Na een lange zoektocht is haar dementerende man daar opgenomen in een tehuis. Zij ziet het als haar ‘liefdevolle’ plicht om hem elke dag te bezoeken. Een fietstochtje van een kwartier heen en een kwartier terug. En dat voor een broze 77 jarige, die van geen ‘wijken’ wil weten... De kinderen en ook wij maken ons grote zorgen. Na meer dan 55 jaar samenzijn geeft zij op haar manier inhoud aan hun huwelijksbelofte.

Kort geleden hadden wij de uitvaart van een goede vriend. 40 Jaar geleden ontmoetten wij elkaar op de badmintonclub. In 1990 werd hij getroffen door een hersenbloeding, waarna een hersenoperatie volgde. De vriend, echtgenoot en vader was blijvend veranderd! Enkele jaren later ging hij vrijwilligerswerk doen. Een kleine groep ingewijden heeft hem ‘onzichtbaar’ in zijn rol laten groeien met op de achtergrond zijn vrouw als stabiele en liefdevolle factor!
Tijdens de uitvaart bleek hoe geliefd hij de afgelopen 25 jaar in zijn ‘werk’ was! Velen hadden nooit zijn ‘defect’ opgemerkt!
Hun dochters verwoordden het als volgt in hun afscheidstoespraken: “Papa, we hebben in 1990 afscheid genomen en nu definitief, wat hadden we je graag als de ‘oude papa’ gekend en mama je was niet alleen, maar wat werd je eenzaam! Nu ben je echt alleen, maar wij zorgen ervoor, dat je niet eenzaam zult zijn!”

Soms filosoferen wij wel eens, wat wíj zouden doen...
Liefde is... een fundament waarop, na verwoesting, verrassend ‘nieuw’ gebouwd kan worden.

Arie Kliphuis, voorzitter